Bord Iascaigh Réigiúnach an Oirthir

Home » Fishing

De Boyne Valley Visgrond

Zoetwatervissen in de Boyne Valley Visgrond

Zoetwatervissen

Boyne Valley visgrond biedt uitstekende mogelijkheden voor de zoetwaterhengelaar, vooral in Virginia en Bailieboro in het noordwesten, Collinstown en Delvin in het westen en Enfield en Edenderry in het zuidwesten. In een klein aantal door hengelsportverenigingen van de rivier de Boyne beheerde visgronden kan men ook buiten het seizoen in beperkte mate zoetwatervissen vangen. Elke zoetwaterhengelaar kan aan zijn trekken komen in de Boyne Valley visgrond. De meest voorkomende vissoorten zijn de snoek, baars, brasem, voorn, rietvoorn, hybriden, zeelt, karper en paling.
Deze wateren worden over het algemeen niet ten volle gebruikt en bieden uitstekende sportmogelijkheden voor de bezoekende hengelaar. Voor zoetwatervissen in deze wateren heeft men geen licentie of vergunning nodig, en het vissen is over het algmeen gratis.

Zoetwatervisgronden Henglecentra Virginia en Bailieboro

Virginia En Bailieboro Hengelcentra: De steden Virginia en Bailieboro in de provincie Cavan liggen in het noordwesten van de Boyne Valley visgrond en zijn omringd door een groot aantal viswateren van hoge kwaliteit.

bavacbtn.jpg (6169 bytes)

click on picture for larger image

Lough Ramor is het grootste meer in dit gebied met een oppervlakte van 800 hectaren. Aan de zuidkant is het vrij ondiep, maar aan de westkust zijn dieptes van meer dan 10m gemeten. De gemiddelde diepte van de meeste visgronden ten zuiden van Virginia, aan het zuideinde van het meer, is slechts twee meter. Dit is een uitstekende zoetwatervisgrond, die regematig grote vangsten brasem, voorn, voorn-brasem hybriden, alsmede wat baars oplevert. Grote snoeken hebben zich ook weer in het meer gehuisvest en er worden regelmatig vissen van 20lbs genoteerd. Virginia, Coronagh, Knocknagartan, de Nine-Eyed Bridge, en achteraan het G.A.A.-voetbalveld zijn allemaal belangrijke visgronden aan de zuidkant van het meer. Toegang tot Knocknagartan is via een particuliere weg. Boten zijn plaatselijk te huur.
Nadere informatie bij:

Pat Mc Loughlin, 64 Magdalene Court, Kells, Co. Meath. Tel: 00 353 46 9241807.
Gareth Mc Cormac, Tel: + 353 42 9665340
Seamus Flood. Tel: 00 353 49 8544739.

De Ramparts River stroomt door Virginia en bevat een voorraad vrij grote brasems alsmede voorn-baars en snoek. Toegang tot deze visgrond is via de handbalbaan aan het noordeinde van de stad. Er zijn een aantal overstappen aangebracht om het hengelen in deze beschutte visgrond te vergemakkelijken.

Nadrageel of Lackan Lakes liggen ten noordwesten van Virginia, ongeveer 2 km ten noorden van Ballyjamesduff. Deze meren, die een oppervlakte van ongeveer 100 hectaren beslaan, met maximumdieptes van 6 m, zijn gescheiden door een kanaal begroeid met riet. Deze visgrond bevat goede voorraden voorn, rietvoorn, hybriden, baars en snoek. Het meer heeft een aantal vissteigers en de beste toegang is vanaf de weg.

Cornaslieve Lough is een klein meer 3 km ten noordwesten van Virginia. Het beslaat een gebied van minder dan 2 hectaren en heeft een maximumdiepte van 3,5 m. Langs de west- en oostoevers staan bomen en er kan gevist worden vanaf een klein aantal stevige plaatsen aan de noordoever. Dit meer bevat kleine aantallen brasem, voorn, hybriden en wat grote snoeken. Toegang heeft men via weilanden, maar parkeren is moeilijk.

Lisgrea Lake ligt ongeveer 4 km ten noordwesten van Virginia. Het beslaat een gebied van 4 hectaren en heeft een maximumdiepte van 4 m. Aan de zuidoever zijn een aantal vissteigers. Dit meer bevat een uitstekende voorraad extra grote brasem (3.402 kilo) en een kleinere voorraad extra grote voorn-brasem hybriden (1.361 kilo). Dit water bevat tevens zeelt en snoek. De beste toegang is vanaf de weg en er is beperkte parkeermogelijkheid op een nabijgelegen smalle weg.

De Gallon Loughs bestaan uit het Gallon Lake in het noorden en Dargans Lake in het zuiden. Deze meren liggen ongeveer 6 km ten noorden van Virginia. Gallon Lake beslaat een gebied van 2 hectaren met maximumdieptes van 3 m. Dit meer bevat een voorraad goede brasem en voorn-brasem hybriden waaronder extra grote exemplaren. Het meer bevat tevens wat snoek, baars en voorn. Toegang tot dit meer, dat een zwaar beriete oever heeft, is moeilijk.

Dargans Lake is een klein meer dat een gebied van 3 hectaren beslaat en een maximumdiepte van 7 m heeft. Het bevat een uitstekende voorraad middelgrote brasem, voorn, hybriden en snoek. Er zijn twee vissteigers aan de oostoever en de noordwesthoek van het meer heeft een open oever. Toegang is vanaf de weg aan de zuidkant van het meer, waar zich een parkeerterrein bevindt.

Galloncurra Lough ligt 5 km ten zuidwesten van Bailieboro en beslaat een gebied van 7 hectaren met een maximum diepte van 3,5 m. Dit is een voortreffelijke visgrond en bevat een uitstekende voorraad voorn-brasem hybriden waaronder extra zware exemplaren (1.361 kilo). Het meer, dat diverse malen Iers recordhouder in voorn-baars hybriden is geweest, kan tevens trots zijn op een goede voorraad brasem en voorn. Vooraf voeren in visrijke plekken produceren de beste resultaten, waarbij rode wormen, pieren, maden, spinners en maismeel zijn allemaal succesvolle lokazen. Men kan er tevens goed op snoek vissen, met veel exemplaren van meer dan 20lbs (Engelse ponden), die op verschillende manieren worden gevangen. Dode aas met lood en zink- en sleepmethoden hebben succes opgelegeverd. Er zijn een aantal vissteigers in dit meer en de beste toegang is vanaf de weg aan de westkant van het meer, maar parkeren is moeilijk.

bavcbtn.jpg (5784 bytes)

click on picture for larger image

Mullagh Lough ligt 2 km ten westen van het dorp Mullagh en beslaat een gebied van 33 hectaren met een maximum diepte van 9,5 m. Dit is een populaire snoekvisgrond, die een voorraad goede snoek bevat alsmede brasem en voorn. De beste toegang is vanaf de noord- en westkanten van het meer; er is adequate gelegenheid om te parkeren.

Bailieboro Lough, ook bekendstaand als Town Lake, ligt aan de westkant van het stadje Bailieboro en beslaat een gebied van 9 hectaren. Vanwege zijn ligging is dit meer een populaire visgrond, die goede sportmogelijkheden biedt. Er zijn een aantal vissteigers voor hengelaars. Het meer is betrekkelijk ondiep en bevat voorraden snoek, baars, voorn en wat zeelt. De toegang tot zowel the noord- als de zuidoever is goed, en het is tevens mogelijk om daar te parkeren.

Galbolie Lough ligt 3 km ten noordwesten van Bailieboro en beslaat een gebied van 4 hectaren met een maximumdiepte van 6 m. Dit meer bevat voorraden brasem, rietvoorn, hybriden en snoek. De beste toegang tot het meer is vanaf de weg aan de noordoostoever, maar het is niet makkelijk om daar te parkeren.

Parkers Lake ligt 4 km ten noordwesten van Bailieboro en beslaat een gebied van 6 hectaren met een maximumdiepte van 6 m. Dit meer bevat niet alleen een goede voorraad brasem maar ook voorn, baars en snoek. Het bevat tevens grote exemplaren voorn-baars hybriden. Zodra de vis is gevonden, kan het gebruik van geconcentreerd voedsel en af en toe grondaas de interesse van de voedende school vissen blijven vasthouden. Aan de zuid- en zuidwestkant van dit meer zijn een aantal vissteigers, die het hengelen een stuk makkelijker maken. Toegang is vanaf de weg, met behulp van een aantal draaihekken, maar weest u alstublieft voorzichtig met parkeren in dit gebied.

Castle Lake ligt 3 km ten noordwesten van Bailieboro en beslaat een gebied van ongeveer 20 hectaren met dieptes van meer dan 6 m. Dit meer bevat voorraden brasem, voorn, hybriden, baars, snoek en paling. Het kan uitstekende vangsten brasem en af en toe snoek opleveren. Er zijn een groot aantal vissteigers in dit meer en er is toegang voor gehandicapte hengelaars. De beste toegang is vanaf de weg aan de noordkant van het meer, waar ook uitstekende gelegenheid tot parkeren bestaat.

Drumkeery Lake ligt 5 km ten noordwesten van Bailieboro en beslaat een gebied van 15 hectaren met een maximumdiepte van 10 m. Het meer bevat voorraden brasem, voorn, hybriden, baars, snoek en paling. Deze visgrond produceert uitstekende vangsten brasem en hybriden. Er zitten tevens enige zeer grote snoeken in het meer. Toegang is vanaf de weg aan de noord- en noordwestkant van het meer, maar parkeren is moeilijk.

Skeagh Lake ligt 7 km ten noordwesten van Bailieboro en beslaat een gebied van ongeveer 50 hectaren. Aan de oostelijke oever van het meer zijn een aantal visrijke plekken vanwaar gevist kan worden. Deze visgrond bevat goede voorraden brasem, voorn, snoek en baars. Toegang is vanaf de weg aan de oostkant van het meer, waar men ook kan parkeren.

Hengelcentra Collinstown en Delvin

Collinstown en Delvin: Dit gebied telt een aantal belangrijke zoetwatervisgronden, die eveneens uitstekende mogelijkheden voor de zoetwaterhengelaar bieden.

tublbtn.jpg (6173 bytes)

click on picture for larger image .

De Dysart Lakes liggen 4 km ten zuidwesten van Delvin en beslaan een gebied van ongeveer 12 hectaren. Lough Analla is het grootste van deze meren en is voorzien van een aantal vissteigers om het hengelen in deze wateren wat makkelijker te maken. Het vissen hier is dikwijls moeilijk, maar de extra moeite die men moet doen kan zeer de moeite lonen. Deze meren bevatten grote voorraden voorn, rietvoorn, zeelt, baars en staan tevens bekend om hun grote snoeken. De beste toegang tot de meren is vanaf de weg naar het zuidwesten en dan de eerste afslag links na Johnstown school. Er is ook parkeergelegenheid in dit gebied.

De Ben Loughs liggen ten noordoosten van Fore en het ten oosten van Collinstown liggende Lough Adeel. Alhoewel deze meren als visgronden voor zowel sport- als zoetwaterhengelaars bekend staan, worden ze vooral als zoetwatervisgronden beschouwd, die uitstekende mogelijkheden voor de snoekvangst bieden. Ze bevatten echter ook kleine voorraden goede forel met een maximumgewicht van 3 tot 4lbs (Engelse ponden). Toegang is moeilijk en er moet plaatselijk een visvergunning worden aangevraagd.

Hengelcentra Enfield en Edenderry

Enfield en Edenderry: Het zoetwatervissen in deze gebieden vindt v.n.l. in de Royal en Grand Canals plaats, die allebei uitstekende voorraden baars, brasem, voorn, zeelt en paling bevatten. Grote gedeelten van deze wateren zijn intensief ontwikkeld en op sommige plaatsen is er goede toegang voor gehandicapte hengelaars. Edenderry en Enfield Zoetwaterhengelclubs houden jaarlijkse hengelfeesten en bezoekende hengelaars zijn van harte welkom om hieraan deel te nemen. De National Coarse Fishing Federation of Ireland geeft jaarlijks een kalender uit met de diverse evenementen. Toegang en parkeervoorzieningen in beide gebieden zijn uitstekend, en plaatselijke hulp en advies zijn eveneens ruim beschikbaar.
Nuttige contacten in deze gebieden zijn:
Brian O┬╣Donohue, Baconstown, Enfield, Co. Meath. Tel: 00 353 46 9541911.
Pauric Kelly, 48 Fr. Paul Murphy, St. Edenderry, Co. Offaly. Tel: 00 353 46 9732071.

 

[Return to the top of the page]

About this site

The Eastern Regional Fisheries Board presents this web site as a definitive guide to salmon, trout, coarse and sea fishing in Monaghan, Meath, Louth, Dublin, Wicklow and Wexford.

More resources